Werkwijze

Mijn werkwijze is gebaseerd op de positieve trainingsmethode. Dat wil zeggen dat ik honden probeer op te voeden en te trainen door middel van het belonen van gewenst gedrag . Een hond zal immers altijd kiezen voor het gedrag wat hem het meest oplevert.

Een hond die beloond wordt voor gewenst gedrag zal dat gedrag dus ook meer gaan vertonen omdat hij de beloning wil.

Op die manier creëer je een hond die graag voor en met je wil werken en die open staat om te leren.

Als je wil dat je hond naar je luistert moet je hem immers eerst leren wat dat luisteren dan betekend. Je zal de hond dus eerst dingen aan moeten leren voordat je iets van hem kan verwachten.

Leren betekent ook dat er fouten gemaakt mogen worden, "Van je fouten leer je" is immers het gezegde.

De hond wordt niet gestraft voor zijn fouten, het levert hem simpelweg niks op. Doordat het hem niks oplevert heeft het voor hem dus ook geen enkele zin om het gedrag te herhalen, waardoor hij zal gaan zoeken naar het gewenste gedrag waarvoor hij de beloning kreeg.

Door deze manier van leren staat de hond ook heel erg open om te leren, er ligt minder druk op waardoor de hond blij en vrij kan zijn en weet waar hij aan toe is.

Een positieve trainingswijze is ook zeer belangrijk voor het behoud van een goede relatie tussen eigenaar en hond. Er heerst een prettige sfeer gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

 

Tevens ben ik als gedragstherapeut aangesloten bij de NVGH (lidnummer: 1411), oftewel Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden.

 

Kynologisch Gedragstherapeut is nog steeds een vrij beroep en daarom is er de NVGH, hierbij kunnen alleen gecertificeerde gedragstherapeuten zich aansluiten om zich zo te onderscheiden van de rest.